De aankoopmakelaar: voor- en nadelen

Een huis kopen is een grote uitgave en daarom heel spannend. Vooral als het je eerste huis is. Het is een grote investering die je doet en daarom wil je het ook meteen goed doen. Alle eisen moeten het liefst in het huis zitten wat soms moeilijk is om te vinden of zoeken. In sommige steden of dorpen is namelijk de huizenmarkt beperkt en is er niet veel aanbod of buiten het budget. Wil je het daarom liever uit handen geven en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kan je eventueel een aankoopmakelaar daarvoor inschakelen. 

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Hij of zij is op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet welke huizen er te koop zijn of binnenkort op de markt komen. Een aankoopmakelaar helpt je dus ook vanaf het begin tot het eind. Zo weet je ook zeker dat alles goed geregeld wordt. Je kunt er ook voor kiezen om alles zelf te doen of een deel ervan zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf op zoek naar huizen en de onderhandelingen over laten aan de aankoopmakelaar. De taken en doelen van de aankoopmakelaar bespreek je daarom ook goed van tevoren.

Dit zijn de voordelen van een aankoopmakelaar:

  • Aankoopmakelaars zijn meestal als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo ben je er als eerste bij als er een geschikte woning die voldoet aan jouw eisen te koop staat.
  • Een aankoopmakelaar is een expert en professioneel. Daarom heeft de aankoopmakelaar vele kennis en ervaring waarvan je kan profiteren.
  • Je aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het koopproces waardoor je een objectieve mening krijgt over de woning die jullie bezoeken of bespreken.
  • De aankoopmakelaar doet veel werk waardoor er bij jou weer veel werk uit handen wordt genomen. Dat bespaard je een hoopt tijd en regelwerk.

Dit zijn de nadelen van een aankoopmakelaar:

  • De kosten kunnen aardig prijzig zijn. Hou daar dus rekening mee.
  • Je hebt geen direct contact met de verkopende partij. Je weet dus niet zeker of alles uit de onderhandeling wordt gehaald.