Dit is hoe je bouwt aan de toekomst

Dit is hoe je bouwt aan de toekomst

Tegenwoordig is er een behoorlijk tekort aan woningen gekomen op de woningmarkt. Toch blijkt het moeilijk om snel, goede woningen te bouwen en dit komt mede doordat de bouw zich aan steeds strakkere eisen van de EU dient te houden. Om de negatieve impact van de woningbouw te verkleinen, wordt er gewerkt aan het bouwen van alleen nog maar eco-vriendelijke woningen. Eén vorm van een eco-vriendelijke manier van woningen, zijn de BENG-woningen. In dit artikel leer je de basis van BENG-woningbouw. Op https://www.hunebouw.nl/beng-woning-bouwen vind je meer informatie als je interesse hebt in het (laten) bouwen van zo’n positieve woning.

Waar staat BENG voor?

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De naam zegt het dus al, deze gebouwen zijn bijna helemaal energieneutraal. Dit concept is erop gericht om te bevorderen dat het energieverbruik van gebouwen, en dus woningen, verminderd wordt. Door minder energie te gebruiken besparen we het milieu namelijk flinke belasting. Om ervoor te zorgen dat deze woningen zowel zuinig als goed bewoonbaar zijn, wordt er met allerlei verschillende zaken rekening gehouden, waaronder het mogelijk veranderen van regelgeving. Daarnaast worden ze vaak uitgerust met de meest moderne technologieën, zoals slimme thermostaten en energiemonitoringsystemen, zodat de bewoner altijd inzicht heeft op het energieverbruik.

3 Verplichte eisen

Om een woning het BENG-label te kunnen geven, moet het voldoen aan drie belangrijke eisen. Ten eerste is er een maximale energiebehoefte die het gebouw nodig zal hebben vastgesteld. Binnen deze energiebehoefte wordt gerekend met het energieverbruik van de toekomstige bewoners voor het verwarmen en afkoelen van hun woning, als het energieverbruik dat nodig is voor het bouwen van de woning. Duurzame bouw is dus essentieel om de maximale energiebehoefte niet te overschrijden. Ten tweede moet er rekening worden gehouden met het maximale primaire energieverbruik van de bewoners. Dit is onder andere het verbruik van de apparatuur, verlichting en ventilatie. Als laatste moet er een aandeel aan hernieuwbare energie zijn. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst moeten worden die genoeg rendement opleveren. Als aan alle drie deze eisen voldaan wordt, dan mag de woning de naam BENG-woning aannemen.

Hoe bouw je een BENG-woning

Als je een BENG-woning wilt bouwen of dit wilt uitbesteden, zul je allereerst een goede locatie moeten hebben. Denk aan een woning die genoeg zonlicht vangt, zodat zonnepanelen een mogelijkheid zijn als een hernieuwbare energiebron. Ook is het verstandig om rekening te houden met de stand van de wind die het meeste voorkomt op die locatie en hoeveel water er in de grond zit. Daarnaast moet er gebruik gemaakt worden van duurzame materialen, zodat de woning jarenlang stevig zal blijven staan en niet te veel onderhoud zal vragen. Gebruik dus gerecyclede materialen en hout uit duurzaam beheerde bossen om jouw woning zo BENG mogelijk te maken! Zo doe je iets geweldigs voor jezelf én voor het milieu.