Een warmtepompleiding: bijzaak of belangrijk?

Vanwege alle inzet voor het milieu, is het woord warmtepomp tegenwoordig niet meer weg te denken. Omdat een warmtepomp een prijzige investering is, wil je natuurlijk dat deze zo goed en lang mogelijk blijft werken. Er is al een hoop te vinden over de voor- en nadelen van verschillende warmtepompen. Echter, het kiezen van de juiste warmtepomp leiding is iets wat snel over het hoofd gezien kan worden. We leggen in dit artikel uit waarom het belangrijk is om een juiste warmtepomp leiding te kiezen wanneer je een monoblock warmtepomp hebt. In het bijzonder, de juiste diameter. Hiermee voorkom je vervelende problemen met de warmtepomp, en zorg je ervoor dat je warmtepomp zo efficiënt mogelijk blijft lopen.

De juiste leidingdiameter

Vanuit de fabrikant van warmtepompen wordt vaak een minimale binnendiameter voor de aansluitleidingen gehanteerd. Hiermee kan ervoor gezorgd worden dat er voldoende debiet is door de warmtepomp heen, wat essentieel is voor een juiste werking. Mocht je een warmtepomp leiding hebben waarbij de diameter te klein is, resulteert dat in minder doorstroming. Het debiet is hierdoor te laag, en het huis kan niet voldoende verwarmd worden zonder compensatie vanuit de pomp. In het ergste geval werkt de pomp helemaal niet.  Zonder een wijdere warmtepomp leiding kan dit probleem op twee (inefficiënte) manieren worden opgelost.

  1. De circulatiepomp gaat harder pompen om zo aan het vereiste debiet te voldoen. Dit kan vervelend geluidsoverlast tot gevolg hebben, en kost natuurlijk meer energie. Wanneer de circulatiepomp het dan nog steeds niet aan kan, wordt deze soms vervangen door een sterkere circulatiepomp, met nog meer geluidsoverlast en energieverbruik als gevolg.
  2. Om met weinig doorstroming door een te dunne warmtepomp leiding toch de benodigde verwarming te realiseren, kan de watertemperatuur verhoogd worden. Hoewel dit geen geluidsoverlast tot gevolg heeft, kost dit uiteraard wel een stuk meer energie. Het rendement van het systeem wordt namelijk lager wanneer de op te wekken watertemperatuur hoger is.

Een efficiëntere en duurzamere oplossing voor dit probleem is om te kiezen voor een warmtepomp leiding met de juiste diameter. Hierdoor kan het benodigde debiet gewaarborgd worden, zonder onnodige temperatuursverhoging en overbodig hard pompen. 

Welke leiding kies ik dan?

Een voorbeeld van een uitstekende warmtepomp leiding is de Multitubo meerlagenbuis 40mm. Deze warmtepomp leiding verbindt binnen- en buitendelen van de warmtepomp en is geschikt voor de meeste warmtepompen. Omdat elke woning, en elke casus anders is, kan het nooit kwaad om hulp van experts in te schakelen. De specialisten van Benem bieden deskundig advies met het kiezen van de juiste warmtepomp leiding voor jouw specifieke installatie. 

Kortom

Een bekend gezegde: een systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is het erg belangrijk om bij de aanschaf van een warmtepomp goed onderzoek te doen naar de details van een dergelijk systeem. Zorg voor de juiste diameter van de warmtepomp leiding, en voorkom hiermee vervelende problemen met je installatie. Hiermee doe je jezelf, maar ook het milieu een groot plezier.