Efficiënt tegel leggen: de voorbereiding en benodigdheden 

Efficiënt tegel leggen: de voorbereiding en benodigdheden 

Het leggen van nieuwe tegels kan een enge en grote taak lijken, maar met een goede voorbereiding kun je ook zeker zelf een poging wagen. Hierbij begin je met het verzamelen van alle benodigdheden, waarna het tegels leggen zelf een stuk makkelijker zal gaan. Maar wat moet je voorbereiden en wat heb je allemaal nodig? 

Het belangrijkste bij tegels zetten 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je vooraf alle benodigdheden verzameld en klaar hebt staan. Zo kun je niet voor verrassingen komen te staan of stopt het werk omdat je wat mist. Als eerste zijn natuurlijk de tegels het belangrijkste bij het tegels leggen. Zorg dat je genoeg tegels in huis hebt. Houdt hierbij rekening met ongeveer 10% extra voor snij- en breukverlies. Zorg ook dat de tegels van dezelfde productie zijn om kleurverschillen te voorkomen. Daarnaast is tegellijm ook erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten tegellijmen, zoals poeder- en pastalijm. Pastalijm is alleen geschikt voor op wanden. Poederlijm is zowel geschikt voor vloeren als wanden. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Doe dus altijd goed onderzoek welke tegellijm je nodig hebt voor je klus. 

Voorbereiding en afwerking 

In veel gevallen is het ook nodig om een tegelprimer te gebruiken. Dit zorgt voor een goede hechting tussen de tegel en de lijm. De primer zorgt dat het vocht niet uit de lijm onttrokken wordt bij zuigende vloeren.  Tijdens het leggen van de tegels adviseren we je om een levelling systeem te gebruiken. Dit zijn clips die je tussen de tegels zet voor de juiste hoogte, afstand en voegdikte. Dit zorgt voor een strak eindresultaat. Als afwerking is het belangrijk dat je de tegels voegt. Met voegmiddel vul je de ruimtes tussen de tegels op. Dit zorgt ervoor dat het tegelwerk verstevigd wordt en waterdicht is. Daarnaast kan het voegwerk ook zorgen voor een mooi contrast tussen de tegels. Er zijn dan ook verschillende kleuren tegelvoeg te vinden.  

Het juiste gereedschap 

Ook het gebruik van het juiste gereedschap is erg belangrijk. Denk hierbij niet alleen aan gereedschap om de tegels te zetten, maar ook om jezelf te beschermen. Begin met kniebeschermers, beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Voor het op maat maken heb je een rolmaat, potlood en snijgereedschap nodig.  Voor het aanbrengen van de tegels heb je een waterpas nodig om te meten of de ondergrond egaal is. Een bouwemmer en spiraalmenger gebruik je voor het aanmaken van de poederlijm. Voor het aanbrengen van de lijm gebruik je een getande plakspaan om de lijm egaal aan te brengen. Voor de afwerking heb je een rubberen schuurbord nodig om het voegmiddel aan te brengen. Het schoonmaken van de tegels na het uitharden van het voegmiddel doe je met een tegelspons. Om alles waterdicht te krijgen en alles mooi af te werken gebruik je een flexibele kit en een kitspuit. Met al dit gereedschap ben je goed voorbereid op de klus. Zorg dan ook dat alles binnen handbereik ligt als je aan de slag gaat met tegels zetten.