Halfverharding: wat is het en hoe wordt het aangelegd? 

Halfverharding: wat is het en hoe wordt het aangelegd? 

De term halfverharding zegt niet iedereen even veel. Toch verraadt het woord al een beetje wat het is. Met halfverharding worden de materialen bedoeld die tussen een zacht oppervlak en hard materiaal in zitten. Het kan dan ook als tussenoptie worden beschouwd. Padvast halfverharding wordt met name gebruikt voor opritten en bij de aanleg van terrassen, maar zien we ook steeds vaker terug bij bijvoorbeeld de aanleg van fietspaden. Kortom: halfverharding is ongelooflijk veelzijdig. Maar welke materialen vallen hier allemaal onder en hoe wordt dit precies aangelegd? 

Verschillende soorten materialen 

Heel veel verschillende materialen vallen onder de noemer ‘halfverharding’. Groot voordeel is dan ook dat er altijd wel materiaal is dat bij jouw situatie en persoonlijke voorkeur past. Toch brengt dit gigantische aanbod ook nadelen met zich mee. Het wordt immers ook lastiger om een keuze te maken. Want wat kies je dan? En waarom? 

De meest bekende soorten halfverharding zijn grind, leem, stol, maar ook boomschors en houtsnippers kunnen hiertoe gerekend worden. Alle soorten halfverharding hebben gemeen dat ze extra goed waterdoorlatend zijn. Dit biedt veel voordelen. Doordat het water makkelijker in de grond wordt opgenomen, ontstaat er bijvoorbeeld veel minder plasvorming. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast en wordt het regenwater veel beter in de tuin opgenomen. Hierdoor wordt de grond gezonder en is er minder overlast na zware regenval. Win-win. 

Halfverharding paden bestaan ook vaak uit losse materialen. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij grind. Deze kleine steentjes vormen een fijn pad om over te lopen, te rijden of te fietsen. Bijkomend voordeel is dat de weg ook geluid maakt als je eroverheen loopt of rijdt. Hierdoor worden bezoekers aan jouw erf snel duidelijk. Dit kan zelfs leiden tot een verhoogde veiligheid in en om het huis, omdat het ongewenste bezoekers al snel afschrikt. 

Halfverharding aanleggen 

Het aanleggen van een halfverharding pad is relatief eenvoudig en iets wordt doorgaans zelf kan worden uitgevoerd. Het voordeel van halfverharding is dat het ook minder arbeidsintensief is dan het aanleggen van bijvoorbeeld een tegelpad. Je werkt veel sneller per vierkante meter. Wanneer je iemand inschakelt, ben je dus ook minder geld kwijt aan de aanleg. Al helemaal als je dit voor eigen rekening neemt natuurlijk. 

Voordat je kunt beginnen met het toepassen van het door jou gekozen materiaal, moet er meestal eerst een zandbed van 10 à 15 cm dikte worden aangebracht. Dit is nodig om waterstagnatie te voorkomen. Als je het pad aanlegt op een plek waar veel onkruid groeit, zou je hier ook nog een anti-worteldoek over kunnen leggen. Vervolgens kan de halfverharding over het doek worden gestrooid. De halfverharding wordt opgesloten met opsluitbanden om te voorkomen dat het materiaal de rest van de tuin in zal komen. 

Let op: houd er rekening mee dat het aanleggen van een pad met steenachtige materialen een ietwat zwaardere klus is. Het materiaal is veel zwaarder en dit vergt dus meer werk dan bij bijvoorbeeld het uitstrooien van boomschors.