Hoe kies je de juiste binnendeur voor jouw huis

De juiste binnendeur

Bij de deuren voor in huis denken de meeste mensen direct aan hun voordeur. Hoewel deze toegangsdeuren bijzonder belangrijk zijn om de buitenelementen en ongewenste gasten van je woning weg te houden. Zijn de binnendeuren ook van top belang voor de algehele stijl en esthetiek van jouw huis.

De juiste binnendeuren bieden privacy voor degenen die zich in de kamers bevinden, verminderen de geluidsoverdracht om je kamer aangenaam stil te houden. Plus helpen de binnentemperatuur onder controle te houden door de overdracht van warmte te regelen. Hoe jij de juiste binnendeur stijl voor je woning kiest, hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. We hebben hier speciaal voor jou een mini gids samengesteld om je daarbij te helpen.

Binnendeur

Kies een deurstijl

Dit is de eerste stap bij het selecteren van binnendeuren. Het kiezen van een specifiek design bepaalt immers het basisgevoel en de stijl van het interieur van jouw huis. Let daarbij ook goed op de grootte van een kamer. Het selecteren van een te sierlijke deur in een kleine ruimte ziet er al snel te druk uit.

Je hebt bovendien de keuze uit onder meer barndeuren, schuifdeuren, glazen deuren en paneeldeuren. De sleutel is consistentie. Om zo een prettige samenhangende designstijl in de verbonden ruimtes te creƫren. Dit zijn op zich de belangrijkste bepalende factoren bij het kiezen van een deurstijl:

  • Voor welke kamer is het? 
  • Welke stijl heeft de woning zelf? 
  • Hoe hoog zijn de plafonds? 
  • Van welk materiaal is de vloer gemaakt?

Op welke manier moet de binnendeur draaien

De draairichting van de deur zal bepalen waar de scharnieren van de nieuwe binnendeuren zich zullen bevinden. Wil je dat het de kamer in zwaait of naar de volgende kamer. Als het om een slaapkamer gaat, dan draait de deur meestal de kamer in.

Bedenk goed hoe jij normaal gesproken die kamer binnenloopt en wat voor jou het prettigst voelt. Deze voorkeur wordt trouwens ook vaak door het feit bepaalt of iemand links- of rechtshandig is. Of door andere factoren: kan de deur bijvoorbeeld volledig geopend worden, zonder dat het geblokkeerd wordt?

Het kiezen van een deur

Selecteer het materiaal

Het materiaal van jouw binnendeur moet niet alleen bij de esthetiek van jouw huis passen. Maar het kan ook een grote bepalende factor in de deurstijl zijn. Je kunt uit massief hout, MDF, aluminium, glazen deuren of holle kernen kiezen. Glazen deuren zijn perfect voor keukens en serres, terwijl de massieve deuren mooi en praktisch voor slaapkamers en badkamers zijn.

Omlijst je deur met een perfect kozijn

Hoe jij de deuren omlijst, is natuurlijk ook belangrijk. Als je binnendeur behoorlijk sierlijk is, dan zal een eenvoudig kozijn de deur extra doen opvallen. Als het echter om een minder gecompliceerd deur ontwerp gaat, dan zou een meer gedetailleerde omlijsting beter geschikt zijn.

Kiezen van een binnendeur

Kies de perfecte kleur

Kies een deur kleur uit die bij het decor in elke kamer past. Door een neutrale tint te selecteren, zullen jouw binnendeuren beter bij de stijl van jouw huis passen. Je zou natuurlijk ook wat meer durf kunnen tonen. En voor een prachtig accent een modieuze accentkleur zoals marineblauw selecteren!

Er zijn veel stijlen en soorten binnendeuren beschikbaar. Dus het is belangrijk dat jij al jouw opties goed overweegt. Maar zelfs met alle beschikbare mogelijkheden hoeft het uitzoeken van geschikte binnendeuren voor je woning niet zo moeilijk te zijn. De bovenstaande tips helpen je al aardig op weg bij het kiezen van de juiste binnendeuren voor bij jou thuis.