Hoe werkt een woningontruiming?

woningontruiming definitie

Je hebt vast wel eens van een woningontruiming gehoord. Maar weet je ook precies wat het inhoudt? Wanneer een woning wordt ontruimd, wordt het hele pand volledig leeggehaald. De inboedel wordt naar een nieuwe bestemming gebracht en afval wordt weggebracht. Een ontruiming kan om diverse redenen nodig zijn, zoals wanneer een bewoner is overleden of wanneer een huurwoning kaal moet worden opgeleverd. Wat de reden ook is, een ontruiming is een uitdagende klus. 

Wil je weten hoe een woningontruiming werkt? Wij vertellen je hieronder in een aantal stappen wat er allemaal komt kijken bij het leeghalen van een woning.

Stap 1: Ontruimer kiezen

Zoek je een ontruimbedrijf? We adviseren je om een ontruimer in de buurt te kiezen. Op deze manier blijven de voorrijkosten laag. Maar hoe vind je een betrouwbare ontruimer? Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze niet alleen op kosten, maar ook op de diensten. Soms zitten herstel- en schoonmaakwerkzaamheden bij de prijs inbegrepen, en soms ook niet. 

Stap 2:  Inventarisatie

Heb je een geschikt bedrijf gevonden? Dan komen zij op een afgesproken tijd langs op locatie om de woning te inventariseren. Jullie bespreken wat er allemaal moet gebeuren: welke spullen moeten weggehaald worden en welke niet? Ook spreken jullie af of er bepaalde items naar de kringloop, opslag of familieleden moeten gaan. 

Na deze afspraak maakt het bedrijf een planning en wordt er een offerte opgesteld. Als dit akkoord is, kiezen jullie samen een datum voor het leeghalen van de woning.

Stap 3: Afvoeren en transport

Op de afgesproken tijd en plek ontmoet je de ontruimers van het bedrijf. Zij gaan aan de slag met het transporteren van de spullen. Ze kunnen de spelen overal heen brengen waar je maar wilt; ook naar een opslag of familieleden in de buurt. Daarnaast worden overbodige spullen afgevoerd. Deze brengt het bedrijf naar een stortplaats. Bezittingen die nog bruikbaar zijn, worden naar de kringloop gebracht of gedoneerd. Bovendien kan het bedrijf ook waardevolle spullen van je overkopen zodat je korting krijgt op de totaalprijs. 

Stap 4: Herstel en schoonmaak

Een ontruimbedrijf helpt je niet alleen bij het leeghalen van de woning, maar ook bij herstel- en schoonmaakwerkzaamheden. Vooral bij de oplevering van een huurwoning is dat belangrijk. Je moet een huurwoning namelijk vaak in originele staat opleveren. Dit betekent dat je in sommige gevallen de vloerbedekking moet verwijderen, gaten in de muren moet vullen en andere beschadigingen moet herstellen. Dit kan een behoorlijke klus zijn, vooral als je aan een deadline gebonden bent. 

Ontruimers zorgen ervoor dat je woning netjes en schoon wordt opgeleverd, zodat deze helemaal klaar is voor de volgende bewoner.

Stap 5: Eindcontrole

Na het transporteren van spullen, het afvoeren van afval en het uitvoeren van herstelwerkzaamheden kan de ontruiming worden afgerond. Maar voordat dit wordt gedaan, vindt er een eindcontrole plaats. Je loopt samen met een ontruimer nog een laatste keer door de woning heen om te controleren of alles goed is uitgevoerd. Indien nodig kunnen er nog kleine herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Is alles naar wens? Dan kan de woning worden opgeleverd voor de verhuur of verkoop.