Nieuwe verlichting in huis: waar let je op? 

Nieuwe verlichting in huis: waar let je op? 

Verlichting is onmisbaar in elke woning. Bovendien kan het de sfeer en functionaliteit van het huis maken of breken. Toch wordt het vaak als een ondergeschoven kindje behandeld. De aandacht gaat naar heel veel uit, maar de basis wordt vergeten. Ga jij binnenkort verhuizen of je huidige woning aanpakken? Begin dan echt bij het begin. Als de verlichting goed zit, sta je al één punt voor. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je nieuwe verlichting in huis haalt? We sommen graag de belangrijkste dingen voor je op. 

Kies voor LED verlichting 

Als je toch bezig bent met het kopen van nieuwe verlichting, is het gelijk een goed idee om nieuwe lampen te introduceren in huis. Maak je nu bijvoorbeeld nog gebruik van conventionele verlichting zoals halogeen- of zelfs gloeilampen? Dan wordt het tijd om deze door LED te vervangen. Bij Ledwereld.nl vind je ledlampen in alle soorten en maten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en lichtkleuren, zodat deze helemaal passen bij jouw lichtplan. 

Led biedt heel veel voordelen. Allereerst doordat de lampen zeer zuinig met energie omgaan, maar ook door hun lange levensduur en sfeervolle karakter. Kortom: genoeg redenen om over te stappen. Wist je dat dit zelfs aangemoedigd wordt vanuit de overheid? Zo zijn al heel veel soorten conventionele verlichting inmiddels verboden en wordt op verschillende manieren meer kennis geschonken over de ledlamp. 

Begin met een lichtplan 

Als je een geheel nieuw huis opnieuw wil verlichten, is het belangrijk dat je hier professionele hulp bij krijgt. Een lichtplan is niet eenvoudig om zelf op te stellen. Wel is het belangrijk dat deze wordt gemaakt vóórdat er nieuwe lampen worden gekocht. Maar waar denk je dan aan? 

Bij het opstellen van een lichtplan maak je onderscheid tussen basisverlichting, accentverlichting, sfeerverlichting en functionele- of werkverlichting. Het begint allemaal bij de basisverlichting. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte geheel verlicht wordt. Belangrijk is dat het licht naar boven wordt gericht en dat er zo min mogelijk schaduwvorming ontstaat. Met behulp van de andere lichtsoorten kun je er vervolgens één mooi geheel van maken. 

Je kunt ook een lichtplan laten maken door iemand die hier echt verstand van heeft. Vergeet dan niet om ook een plattegrond van het huis af te geven en de lichtpunten in te tekenen. Zo wordt het voor deze deskundige gemakkelijker om een haalbaar plan op te stellen. 

Houd rekening met verschillende situaties 

Het is niet voor niets dat het kiezen van nieuwe verlichting zo lastig kan zijn. Zeker in een nieuwe woning. Elke situatie en elke ruimte vraagt namelijk weer om een geheel andere aanpak. Zo zal je in een werkkamer meer behoefte hebben aan functioneel licht. Dit terwijl het in de woonkamer er net aan ligt wat de situatie is. Als je hier nog even een boek leest, wil je graag over goede verlichting beschikken. Breng je echter een romantisch avondje met je partner op de bank door? Dan mag het allemaal wel wat sfeervoller. Goed om hier rekening mee te houden.