Tips om de luchtkwaliteit in huis effectief te verbeteren

Tips om de luchtkwaliteit in huis effectief te verbeteren

De luchtkwaliteit in huis is afhankelijk van verschillende factoren. Het is met het blote oog meestal niet waar te nemen hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Het sluipt er in. Meestal heb je pas in de gaten dat er echt iets goed mis is, als het eigenlijk al te laat is. Gek eigenlijk. We houden ons zo bezig met de ongezonde lucht buitenshuis, maar vergeten hierdoor binnen te kijken. En dit terwijl onderzoek uitwijst dat het met de luchtkwaliteit in onze woningen heel slecht gesteld is. 

Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn namelijk veel dingen die je zelf kunt doen om de kwaliteit te verbeteren. In dit artikel geven we enkele tips om de luchtkwaliteit in huis effectief te verbeteren. 

Haal meer groen in huis

Planten zijn onmisbaar om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze voeren extra zuurstofrijke lucht aan en verbeteren de luchtvochtigheid in huis. Nu zou je kunnen kiezen voor enkele kamerplanten, maar er zijn ook andere opties. Goede voorbeelden zie je bijvoorbeeld terug op www.roessink.com. Zo is het tegenwoordig helemaal hip om een zogenaamde groene wand te creëren. Middels een speciaal systeem wordt hierbij een volledige wand vol planten gecreëerd. Dit zorgt niet alleen voor een fantastische eyecatcher en een waanzinnige groene uitstraling in huis, maar heeft ook een enorm effect op de luchtkwaliteit in huis. 

Houd er wel rekening mee dat je hiervoor de juiste planten in huis moet halen. De ene plant is de andere niet. Sommigen hebben veel betere kenmerken. Laat je daarom informeren door een deskundige en ontdek of luchtzuiverende planten plaatsen een goede keuze is. 

Voldoende ventileren 


Woningen worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dat heeft voordelen voor de energierekening, maar is niet altijd even bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Om gezonde lucht te kunnen behouden, is het namelijk belangrijk dat er 24/7 aanvoer van schone lucht mogelijk is. De lucht in huis moet circuleren. Anders adem je steeds dezelfde (ongezonde) lucht in en weer uit. Voldoende ventileren is dan ook noodzaak. Probeer daarom altijd minimaal twee (kleine) raampjes tegen elkaar open te zetten, zodat er constant doorstroom van lucht mogelijk is. 

Is het vanwege de kou niet mogelijk om de gehele dag een raam open te zetten? Dan bieden zogenaamde ventilatieroosters de uitkomst. Houd er tevens rekening mee dat schone en koelere lucht meestal gemakkelijker te verwarmen is dan droge lucht. Daarom kan extra ventileren juist bijdragen aan een lagere energierekening gedurende de wintermaanden. Win-win dus!

Let ook op je eigen gedrag 


Het is niet altijd noodzakelijk om grootschalige veranderingen door te voeren. De kleine beetjes helpen vaak al. Let daarom met name op je eigen gedrag. Probeer bijvoorbeeld niet binnenshuis te roken en ventileer heel goed tijdens het koken. Dit zijn kleine dingen die echt al een enorm verschil kunnen maken. De grootste boosdoener van de slechte luchtkwaliteit in huis is namelijk ons eigen gedrag. Houd daarom bij alles wat je doet rekening met de impact die dit heeft op de lucht in huis. Je zult merken dat dit al groot verschil maakt.