Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat verhuizen?

Verhuizen is een spannend proces, maar het kan ook vragen oproepen over je hypotheek. Wat gebeurt er met je bestaande hypotheek Hoogeveen als je een nieuw huis koopt?

Moet je de oude hypotheek Meppel direct aflossen, of kun je deze meenemen? In dit blog leggen we op een toegankelijke manier uit wat je opties zijn en wat je moet weten over het proces.

De oude hypotheek: aflossen of meenemen?

Wanneer je besluit te verhuizen terwijl je huidige hypotheek nog niet is afgelost, zijn er twee opties: je lost de hypotheek af, of je neemt deze mee naar je nieuwe woning. Het aflossen van je hypotheek is vaak noodzakelijk als je je huidige woning verkoopt. Met de verkoopopbrengst los je dan je hypotheek (deels) af. Dit noemen ze ook wel “verplicht aflossen bij verkoop”.

Maar wist je dat het in veel gevallen mogelijk is om je bestaande hypotheek mee te nemen naar je nieuwe huis? Dit heet hypotheekportabiliteit. Dit kan gunstig zijn als je nog een lage rente hebt. Let wel: niet elke hypotheekverstrekker biedt deze optie, en er zijn voorwaarden aan verbonden.

Hoe werkt hypotheek meenemen?

Als je je hypotheek wilt meenemen, neemt de bank je nieuwe situatie onder de loep. Ze kijken opnieuw naar je inkomen, de waarde van de nieuwe woning en je schulden. Voldoet alles aan de eisen? Dan kun je dezelfde hypotheekvoorwaarden behouden, inclusief de rente die je destijds hebt afgesproken.

Is de nieuwe woning duurder dan je huidige huis? Dan moet je vaak een aanvullende lening afsluiten tegen de huidige rente. Dit kan betekenen dat je uiteindelijke maandlasten hoger uitvallen.

Overwaarde en restschuld

Bij de verkoop van je huis kan er sprake zijn van overwaarde: het bedrag dat overblijft nadat je je hypotheek hebt afgelost. Deze overwaarde kun je gebruiken als extra inleg voor je nieuwe woning. Hierdoor heb je mogelijk een lagere lening nodig.

Helaas kan het ook gebeuren dat je huis minder opbrengt dan de resterende hypotheekschuld. Dit heet een restschuld. Hoewel het steeds minder voorkomt, is het goed om te weten dat sommige banken een regeling bieden om deze restschuld mee te financieren.

Vergeet de bijleenregeling niet

Een belangrijke fiscale regel bij verhuizen is de bijleenregeling. Als je overwaarde hebt en deze niet gebruikt voor je nieuwe woning, verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek over het bedrag dat je niet hebt hergeïnvesteerd. Dit kan dus grote gevolgen hebben voor je belastingvoordeel.

Het is daarom slim om een financieel adviseur in te schakelen die je kan helpen om deze regeling optimaal toe te passen.

Kosten en papierwerk

Verhuizen betekent ook dat je rekening moet houden met extra kosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten en eventueel een boeterente als je je hypotheek voortijdig aflost. Daarnaast komt er flink wat papierwerk bij kijken: je moet een nieuwe hypotheekaanvraag doen of je bestaande lening aanpassen. Dit kan een tijdrovend proces zijn, dus zorg dat je goed voorbereid bent.

Advies maakt het verschil

Het proces van een hypotheek bij verhuizen is complex en hangt af van jouw persoonlijke situatie. Daarom is het slim om een hypotheekadviseur in te schakelen. Zij kunnen je helpen om de beste keuzes te maken, of het nu gaat om het meenemen van je hypotheek, het omgaan met overwaarde of het aanvragen van een nieuwe lening.

Verhuizen is een nieuw begin, en met de juiste stappen zorg je ervoor dat ook je hypotheek goed geregeld is.